poniedziałek
7
Roberta
Wiesława
wtorek
8
Medarda
Maksyma
Seweryna
środa
9
Pelagii
Dominika
Efrema
czwartek
10
Bogumiła
Małgorzaty
Diany
piątek
11
Barnaby
Radomiła
Feliksa
sobota
12
Janiny
Onufrego
Leona
niedziela
13
Lucjana
Antoniego

Opisy miesięcy

Izabela Zin

Czerwiec – Bardzo jestem z nich dumna

– Nigdy nie myślałam, że usłyszę od uczniów: My już chcemy do szkoły! – przyznaje Izabela Zin, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Łączności w Gdańsku. – Bardzo jestem z nich dumna.

Uczniowie i nauczyciele żegnali się w połowie marca krótkim: Do widzenia. Sądzili, że pandemia zatrzyma ich w domach nie dłużej niż dwa tygodnie. W Gdańsku ponad 55 tys. uczniów wraz z rodzicami oraz ponad 11 tys. nauczycieli musiało przenieść się z realu do sieci. Bywało trudno, bo dotąd nikt nauczania online nie ćwiczył. Edycja tekstów… no właśnie, jak edytuje się tekst?

Izabela Zin ma pod opieką uczniów technikum z klas I–IV, adeptów informatyki, programowania, elektroniki i teleinformatyki.
– Nie tylko dla uczniów, ale i dla mnie samej ta zmiana była wymagająca – mówi. – Wszyscy nauczyliśmy się wielu nowych rzeczy i nie mam na myśli jedynie kwestii technicznych. Wyszłam z pandemii z przekonaniem, że nawet w trudnych warunkach można prowadzić lekcje wciąż lepiej i atrakcyjniej. Zweryfikowałam tradycyjne metody. Stworzyłam wiele nowych materiałów. Ta sytuacja mnie motywowała.
Nie wszyscy uczniowie odnaleźli się w tych odmienionych warunkach. Jedni się cieszyli, że uczestniczą w lekcjach, mając na nogach kapcie, innych atmosfera domu demobilizowała. Bywało i tak, że dzieciaki nieśmiałe w realu otwierały się podczas lekcji online. Uczniowie współprowadzili lekcje. Zamiast tradycyjnych sprawdzianów pojawiły się quizy i krzyżówki. Godziny wychowawcze stały się godzinami kulinarnymi. Jeszcze w Wielki Czwartek, mimo że był to czas wolny od nauki, wymieniali się przepisami.

Izabela wie, o czym mówi, bo jest wprawna w sztuce kulinarnej. Podczas pandemii podniosła swoje kwalifikacje cukiernicze, osiągając specjalizację w wypiekach drożdżowych. Prawdziwym przebojem okazały się bułeczki z cynamonem i brązowym cukrem, skręcone jak muszelki. Na zakończenie roku od swojej klasy dostała… spaghetti alla carbonara. Wystarczyło podgrzać.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies (naszych oraz naszych zaufanych partnerów: Google, Facebook) i podobnych technologii w celu świadczenia usług, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych, analitycznych i reklamowych. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Ok, rozumiem.